Heren A – BC Belleflame HSE A: 72-55

Na 1 minuut stilte ter nagedachtenis van het overlijden van mevrouw Jacqueline Govaers begint deze wedstrijd. Vanaf het eerste moment zien we een gretig Hasselt, welke het vandaag zonder sterkhouder Joost Padberg moet doen (lichte kuitblessure). Goede aanvallen en Hasselt neemt meteen de regie van de wedstrijd in handen. Op basis van de rangschikking zou verwacht moeten worden dat de gasten uit Luik een gelijkwaardige tegenstander is. Maar de Belleflame lijkt vanavond op een waakvlam, mede door de goede en attente verdediging van Hasselt. Ondanks dat de 1e score van de wedstrijd voor de gasten is lukt het hen niet meer te scoren tot de 7e minuut. Jelle is in het 1e kwart prominent aanwezig en neemt zijn team op sleeptouw. Met een schotpercentage van 62,5% is de kwartscore van 22-10 dan ook meer dan gerechtvaardigd.

In het 2e kwart zien we eenzelfde strijdplan. Hard en goed verdedigen en verstandig aanvallen en de juiste opties benutten. De tegenstand blijft ook in het 2e kwart pover. Heel veel balmovement maar zonder al te veel resultaat. En het is dan mooi om te zien dat aan de zijde van Hasselt mensen opstaan. Jules neemt de rol van Jelle over en is dat kwart goed voor 8 punten. Ook reboundend is Hasselt in de 1e twee kwarten de bovenliggende partij. Met een ruststand van 41-20 moet het al raar lopen als Hasselt deze wedstrijd niet winnend afsluit.

Mogelijk dat Belleflame haar tegenstander onderschat heeft. Met 21 punten achter en het vertoonde spel is het mijns inziens geen team met veel potentie. Maar Hasselt moet wel gefocust blijven. De voorsprong is nog geen reden de touwtjes te laten vieren. Maar in het 3e kwart zien we een wat beter scorend Belleflame doordat de focus van Hasselt wat afneemt. De coach grijpt dan ook na een aantal scores van onze gasten naar een time out om zijn ploeg weer scherp te krijgen. Het schotpercentage van helaas 35% (7 op 20) geeft aan dat Hasselt onzorgvuldiger wordt met de gecreëerde kansen. Het geluk is dat de tegenstander uiteindelijk eenzelfde puntenscore realiseert. Kwartstand 16-16.

Met nog steeds een voordeel van 21 punten begint het laatste kwart. Hasselt oogt niet meer de frisse en gretige ploeg als in de 1e 2 kwarten. Soms slordig basketball. Te vaak moet er aan de noodrem getrokken worden waardoor Hasselt al vrij vroeg in dit kwart in foutenlast komt en de tegenstander met regelmaat op de vrij worplijn te vinden is. Met nog 5 minuten te gaan wordt het wel duidelijk dat Hasselt deze wedstrijd wint. De tegenstander is niet goed genoeg om Hasselt in het 4e kwart echt pijn te doen. Met een kwartstand van 15-19 en een eindscore van 72-55 is het ook een terechte overwinning, waarvoor de basis in de 1e twee kwarten werd gelegd met zeer aantrekkelijk en gefocust spel.

Er zijn nog wel een aantal aandachtspunten die verbetering behoeven. In deze wedstrijd was het vrijworppercentage historisch laag 22%.  De focus en concentratie dienen constanter te worden om een mogelijke hogere ranking te rechtvaardigen. Betere tegenstanders straffen dit direct af.  En komend weekend krijgen we zo’n tegenstander. Op 9 december speelt Hasselt uit tegen de huidige nr. 2 SFS BCCA Neufchâteau.

Kwartstanden: 22-10,19-10,16-16,15-19
Scores, PAUWELS 9, BLOEMEN 13, VANHOVE 7, SCREURS 14, VRANKEN 4 Hermans 10, Simons, van Becelaere 5, Moons 8, Acharaay 2,