Geschiedenis

Hasselt BT is een ploeg met een rijke geschiedenis, die bestaat uit het verhaal van verschillende clubs. Als je weet dat onze huidige club eigenlijk het resultaat is van 5 clubs met een verschillend verhaal, begrijp je wel dat het vertellen van ons verhaal in meerdere hoofdstukken dient te gebeuren.

De verschillende clubs die de geschiedenis van Hasselt BT uitmaken, zijn de volgende:

1947-1956: Excelsior Hasselt

Het begon eind juni 1947 met een advertentie in het Belang van Limburg: “Personen die interesse hebben voor een nieuwe sport”.

Er kwam wel wat reactie, want de tweede zaterdag van juli werd een vergadering gehouden in café Majestic op de Grote Markt. Jozef Goorts, Leopold Spee, Gustaaf Reynders, Harry Zimmerman, Alfons Billen en op uitnodiging ook toekomstig trainer-voorzitter Philippe Moreaux vormden dit pioniersgezelschap. De basketbalmicrobe had namelijk bij deze pioniers toegeslagen nadat zij tijdens de oorlogsjaren ’40-’45 de geallieerden en vooral de Amerikanen hadden zien basketbal spelen.

Men geraakte akkoord tot de oprichting van een basketbalclub. Voorzitter werd Philippe Moreaux, die ook de trainingen leidde. Leopold Spee werd secretaris, Gustaaf Reynders schatbewaarder. Er werd gestart onder de vleugels van Football Club Excelsior Hasselt. Als toegezegde steun: twee stel oude voetballen, 11 gebruikte voetbaltruitjes, 3.850 frank voor de aankoop van stalen buizen voor de basketpalen, hout voor de borden en ringen. Het lidgeld werd vastgesteld op 20 frank per maand.

Excelsior HasseltEr was werk aan de winkel voor dit eerste bestuur: basketpalen konden gratis van stoompijpen worden gemaakt in de smidse van Polleke Spee. De borden in hout werden gerecupereerd van de zeven jaarlijkse feesten, de basketnetten werden zelf gevlochten.

Het terrein werd gevonden op het Kolonel Dusartplein, aan de binnenzijde van de kleine ring. Dat betekende een bijzondere toelating van de stad Hasselt, zelf opruimen bij Hasselt kermis, en het terrein kuisen na de dierenmarkten. Het basketballokaal werd café Erckens, op de hoek van de Maastrichterstraat en Kolonel Dusartplein, en de kleedkamer was in de achterkeuken. De club werd gesticht op 16 februari 1947 en sloot zich bij de basketbalbond aan op 20 augustus 1947. Op 25 augustus 1947 werd de eerste licentie aangeleverd.

In het seizoen 1948-1949 kwam een ledenuitbreiding met vele ondertussen legandarische Hasseltse basketbalnamen: Gaston en Renaat Verbeemen, Vanderhoydonckx, Roger Nelles, Emiel Vanbreedam, Roland Reeckmans en Valentin Venken. In het eerste competitiejaar dienden de wedstrijden te worden gespeeld in de competitie van de Luikse tweede provinciale, samen met Sint-Truiden BB en Eburonen Tongeren.

Excelsior Hasselt

Het was basketbal in een andere tijd. Wedstrijden stopzetten gebeurde zelden, dan moest er al een echte storm opsteken. Bij gewoon regenweer speelde men zonder zeuren door. In ‘t Vissegat in Sint-Truiden moest je dan al aan de middellijn afremmen want anders schoof je het zwembad in dat 2 meter achter de baseline lag. Maar Tongeren had het gevaarlijkste plein: bakstenen waren er op hun kant gezet en vormden zo de lijen, maar helaas waren ze niet genoeg ingegraven.

De verplaatsingen gebeurden met de camion van Vanderhoydonckx. Later liet Doultermont een camion ombouwen en werden er banken ingezet, speciaal voor de club. Maar de camions van Vrancken waren het meest aangename vervoersmiddel. Daar lagen verhuisdekens in, die kon je rond je draaien om het niet al te koud te krijgen. Systemen bestonden er de eerste jaren nog niet. Twee backs die net over de middellijn parkeerden, eentje links, eentje in het midden, eentje rechts. Als je toevallig op de verkeerde plaats terechtkwam was je hopeloos verloren.

naar boven

1957-1990: Runkster BB

Bijna alle spelers van Excelsior kwamen uit Runkst, waardoor het idee voor een plaatselijke club snel groeide. Toen daar, op het St. Hubertusplein, een basketbalplein werd aangelegd, werd meteen een nieuwe club gesticht. Runxter B.B. werd gesticht op 1 januari 1957 door een aantal mensen die 10 jaar eerder al Excelsior opgericht hadden: Jozef Goorts, Harry Zimmerman en Gustaaf Reynders. Het eerste officiële bestuur van de club bestond uit: Charles Doultremont (voorzitter), Jules Zimmerman (secretaris), Gustaaf Reynders (secretaris), Jean Noelanders (penningmeester) en Jozef Goorts, Henri Zimmerman, Henri Vanbilsen, Armand Vrancken en Marcel Philips.

Runkster BBVan bij de start werd sterk de nadruk gelegd op de jeugdopleiding: meer dan 25 provinciale jeugdtitels werden in de loop van de jaren behaald. Vele talentrijke spelers begonnen hun sportieve loopbaan in de speeltuin ‘Belg voor Alles’, ook wel ‘den heuf’ genoemd.

De eerste ploeg behaalde al in 1961 een eerste titel in provinciale afdeling en verbleef vanaf het seizoen 1970-1971 onafgebroken in de nationale afdelingen. In 1983 werd het stamnummer van BK Tongeren overgenomen en promoveerde de ploeg naar 2de nationale. Op dat ogenblik kon men een degelijke ploeg met vele jonge Hasseltse spelers opstellen, onder andere Polly Reeckmans, Ludo Bogaerts, Gilbert Wation en Philippe Bogaerts. Runxter speelde in deze afdeling tot 1987-1988 en degradeerde dan terug naar 3de afdeling.

Het vertrek van een aantal vaste waarden betekende later de vrijwillige degradatie naar provinciale. Het 1989 – 1990, kampioen in 2de provinciale en promotie naar 1ste provinciale.

Na het seizoen 1990-1991 fusioneerde Runxter BB met BBC Kuringen. Na één seizoen werd er onder het vroegere stamnummer van Runxter gespeeld maar dan onder de naam van Hasselt in 1ste provinciale. De activiteiten werden vanaf dan verder gezet onder de fusieclub BT Hasselt.

naar boven

1968-1990: B.B.C. Kuringen

Een andere club die de basis vormt van onze huidige club werd gesticht op 18 december 1968 met als kleuren groene trui en witte broek: B.B.C. Kuringen. De grote bezieler voor deze oprichting, tevens eerste secretaris en speler-trainer, was Freddy De Pauw. Gezien zijn beroepsbezigheden was hij zich in Kuringen komen vestigen nadat hij voordien zelf actief was geweest bij BBC Melle.

Na een reeks vriendenwedstrijden en wedstrijden buiten competitie nam BBC Kuringen voor de eerste keer deel aan de officiële competitie in tweede provinciale van het seizoen 1969-1970. De thuiswedstrijden werden gespeeld op de speelplaats van de toenmalige RLS in de Larestraat. De competitie werd aangevat met senioren: 1ste ploeg en reserven en zelfs een scholierenploeg in de jeugdcompetitie.

BBC Kuringen

En zo waren er in Hasselt vier ploegen te bewonderen: Runxter, dat de moderne sporthal in Runkst kon gebruiken, Orly, ontstaan uit VTS Hasselt dat tevens eind jaren veertig werd opgericht, Sint Jan dat op het St-Jansplein speelde en Excelsior. Al vlug werd bij Kuringen BBC uitgekeken naar een nieuw onderkomen. Aan de Demer werd gestart met de aanleg van een nieuw terrein en bijhorende lokalen. Ondertussen was BBC ook gestart met een damesploeg die al vlug furore zou maken. In 1975 stootte deze damesploeg reeds door naar 3de nationale.

In 1976 werd de club door het stadsbestuur ingelicht dat het terrein en lokalen moesten afgebroken worden. Op dezelfde plaats zou een sportblaas komen. Alhoewel een stukje nostalgie verdween, was de club eigenlijk gebaat met een overdekt terrein. De seniores – met niet onbelangrijke inbreng van Antwerpse spelers – promoveerden naar 1ste provinciale afdeling en de dames gingen naar 2de nationale.

In 1984 kwam er een scheiding tussen de dames- en de herenploeg en ging ieder zijn eigen weg. In 1985 stichtte de damesploeg een nieuwe club. De heren gingen verder onder het oude stamnummer. De kampioenstitel in 1ste provinciale werd behaald in 1985-1986 en zodoende maakten de heren de overgang naar de nationale afdelingen. Tot uiteindelijk de fusie tot stand kwam tussen Kuringen en Runxter in 1990.

naar boven

1990-2002: Hasselt BT

Op maandag 29 januari 1990 werd een eerste contactvergadering gehouden in café Brigigogne te Kuringen in aanwezigheid van de bestuursleden van beide clubs. Voor BBC Kuringen: Leon Buelens, Hugo Cornelissen, Herman Poelmans, Rudi Bijnens, Jean Swinnen, Johan Konix, Ben Vandezande en Jos Gilissen. Runxter BB werd vertegenwoordigd door: Philippe Warnants, Valère Schevenels, Herman Reynders, Eric Pulinx, Ghislain Meert, Antoon Dekkers, Roger Nijs, Justine Thijs en Ludo Reymen.

Hasselt BTDe nieuwe club zou de naam van de stad Hasselt dragen, starten onder BB Krekelhof Hasselt en het stamnummer 1445 van Kuringen behouden. Het vroegere Runxter werd omgevormd in Hasselt ’90. Uitkomend in 4de nationale (1990-1991) nam BBC Krekelhof een sterke start. De spelerskern werd gevormd door Hasseltse spelers, aangevuld met o.a. Patrick Delsaux en Kurt Nijs onder de leiding van Fons Verwimp.

Na 2 opeenvolgende kampioenstitels debuteerde de club in het seizoen 1992-1993 reeds in 2de nationale. Dit was echter maar van korte duur, financieel niet haalbaar, met een onvermijdelijke degradatie tot gevolg.
Het seizoen 1993-1994 werd een 3de plaats behaald, het jaar nadien een 4de plaats en een 8ste finale in de beker van België tegen Sunair Oostende. De jaren daarna diende de tering naar de nering te worden gezet, en werd gebouwd aan een goede derdeklasser die meer en meer de inbreng van eigen jeugdspelers als beleid had.

De geschiedenis van Hasselt BT werd afgesloten als vierdeklasser, als tweede Hasseltse club in de schaduw van de ploeg in eerste nationale.

naar boven

2000-2002: Ubizen Echo Hasselt

Ubizen Echo HasseltHet korte avontuur in eerste klasse startte bij de overname van eersteklasseclub Echo Houthalen BBC voor het seizoen 2000-2001. Ubizen Echo Hasselt was een ambitieuze club en startte onder coach Louis Casteels en had met de Amerikaan Lary Daniels en Lithouwer Arvydas Straupis toch wel enkele goede spelers in de ploeg. De resultaten vielen echter niet mee, en Hasselt kon in het eindklassement met vier gewonnen wedstrijden nog net staartploeg Brussels voorblijven.

Het seizoen 2001-2002 was al dadelijk het laatste jaar van het avontuur in eerste klasse. Coach Alain Van de Sompel beschikte met Kelvin Gibbs over een degelijke center en Stewart Demond op de spelverdeling moest de lijnen uitzetten, maar weer werden niet meer dan vier wedstrijden gewonnen, waardoor zowel sportief als financieel het niet meer verstandig was een eersteklasser in stand te houden.

naar boven

2002-2010: Jaga Radiators Hasselt

Om het Hasseltse basketbal terug op sporen te krijgen, werd vanuit de ploeg uit vierde nationale weer gebouwd aan een ploeg die vanuit een goed jeugdbeleid hoogstaand basketbal kan brengen in de limburgse hoofdplaats. De club diende tal van financiële problemen op te lossen, maar slaagde er toch in het seizoen af te sluiten met de promotie naar derde nationale èn een overwinning in de beker van Limburg.

Jaga Radiators Hasselt

De fusie in het seizoen 2003-2004 met eerste provincialer Excelsior gaf de aankomende jeugd een basketbaltoekomst, zodat een doorstroming van jeugd naar de A-ploeg kon worden verbeterd. Onze club speelde vier opeenvolgende jaren in derde nationale, om daarna onder impuls van coach Dirk D’Haese promotie te maken naar tweede nationale. Met de professionalisering van de sport op dat moment het hoogst haalbare niveau met een Belgisch team. In het eerste seizoen zwoegde Hasselt voor het behoud, maar daarna kende het twee knappe seizoenen die werden bekroond met play-offs.

Hasselt werd onder coach Ludo Horions vice-kampioen, met sterkhouders Martijn Hendrix, Geert Vanhove, Richard Van Poelgeest, Herbert Baert, Dieter Souverijns en Pieter Maes in de ploeg. Maar in 2010 diende de club door wegvallende sponsors te stoppen op dit hoge niveau. Maar niet zonder een zoveelste Beker van Limburg mee te pakken.

naar boven

2010-nu: Hasselt BT

Met het verdwijnen van de commerciële partner nam onze club weer zijn naam Hasselt BT aan. Hasselt blijft een basketbalschool op topniveau voor jeugdspelers. Ex-bondscoach Tony Souveryns werd eerst ingehaald om voor het jeugdbeleid de lijnen uit te zetten. Daarnaast kwam er in 2012 de fusie met damesclub Runkster, zodat jongens én meisjes weer een toekomst hadden in onze club. Maar geen jeugdproject zonder ambities voor de seniors: inmiddels spelen de Heren A in top divisie 2, het voormalige 3e nationale. De dames voelen zich thuis in de 2e landelijke competitie. Medio 2016 werd Tony Souveryns opgevolgd door Kristof Michiels. Hij zet de uitgestippelde lijnen verder uit. De club groeide inmiddels uit tot 25 ploegen, inclusief vijf damesteams.

naar boven