Onnodig moeilijke winst Heren A bij BC Bellflamme HSE A – 29 maart 2019

Op 30 november stonden de 2 ploegen al tegen over elkaar in Hasselt. In die wedstrijd was Hasselt de gehele wedstrijd de betere ploeg en won toen met 72-55.
Wil Hasselt de goede reeks van de afgelopen weken een vervolg geven dan zullen zij gemotiveerd aan de wedstrijd moeten beginnen. Overigens het was wel even zoeken alvorens iedereen de sporthal van Bellflamme had gevonden, maar dat terzijde. Het is overigens wel een beetje een gedateerde sporthal en de baskets dateren nog van heel lang geleden. Maar je moet omgaan met de omstandigheden van dat moment en dat deed Hasselt in het 1ste kwart ook voortreffelijk. Het was even aftasten en we weten dat Waalse ploegen substantieel fysieker spelen dan de Vlaamse ploegen. Maar daar werd goed mee omgegaan. Hasselt verdedigd sterk en speelt de aanvallen zowel in als outside goed uit. Na 10 minuten staat een 10-22 stand op het scorebord.
In het 2de kwart vertoont het spel van Hasselt toch wat haperingen. Mogelijk dat de 1ste kwartscore toch oorzaak is van het minder geconcentreerde spel van Hasselt. Bellflamme weet daarvan beter te profiteren. En ziet met name door een aantal 3 punters het verschil niet verder oplopen. Je ziet aan het spel dat Bellflamme steeds beter in de wedstrijd mag komen. Na 20 minuten is er een stand van 28-40 ( kwartscore 18-18) Het is zaak in de rust de boel weer scherp te krijgen. Met name verdedigend was het minder.

En dan gebeurt er in het 3de kwart iets waar je als supporter niet op hoopt en zit te wachten. Zwakke defense en te haastige aanvallen die lijden tot onnodig balverlies. Het momentum ligt bij Bellflamme en die gaan er weer in geloven. Deze ploeg strijd tegen degradatie en een stuntje tegen Hasselt zou ze erg helpen. Hasselt laat dat kwart Bellflamme 24 punten scoren. Dat is niet goed. Van de laatste wedstrijden zonder nu negatief te zijn is dit wel een punt van aandacht. In de 1ste helft spelen we vaak goed en nemen dan een fikse voorsprong die we in de 2de helft weer op het spel zetten. Na 3 kwarten is de score 52-57. Dus het wordt nog spannend!

Dus Hasselt moet in het 4de kwart flink aan de bak. Maar Bellflamme is niet maar zo voornemens de handdoek in de ring te werpen. Ze ruiken bloed en Hasselt worstelt in de beginfase nog met zichzelf. Op enig moment nadert Bellflamme tot op 1 punt. En ze schromen niet om bijna judoachtige acties te hanteren om een tegenstander af te stoppen en daar mogelijk van te profiteren. Uiteindelijk herpakt Hasselt zich, kwalitatief ook de betere ploeg, en weet deze wedstrijd toch tot een goed eind te brengen. Hasselt wint met 75-68. Spannend ja. Was dat nodig? Neen.

Hopelijk is deze wedstrijd een goede les voor de komende wedstrijd tegen Neufchâteau. Die ploeg heeft meer kwaliteit en die willen kost wat kost nog iets rechtzetten. Dan past het vertoonde spel in de 2de helft niet. Want dat wordt dan genadeloos afgestraft. Maar goed dat is iets voor de komende zaterdag.

Kwartstanden: 10-22,18-18,24-17,16-18.
Scores: VAN BECELAERE 3, VANHOVE 17, SCREURS 16, ACHARAAY 4, PADBERG 10, Simons, Moons 3, Bloemen 8, Vranken 6, Hermans 8.

Bernard Padberg